Rehberlik Servisi

Mrt

Bu yazıda kuşaklar arası iletişimin ne olduğundan, öneminden, bu iletişim önündeki engellerden ve bu engelleri azaltma yollarından bahsedeceğim. Kuşaklar arası sağlıklı iletişim kurmak istiyorsak önce kuşak sınıflandırmalarını ve kuşakların özelliklerini  anlamak gerekebilir.

Eyl

Kişinin zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen, yaşı, zekası ve verilen eğitim düzeyine göre beklenen düzeyde öğrenememesi (özel öğrenme güçlüğü) olarak tanımlanır.  Öğrenme sorunu olan bir çocuğa Özel Öğrenme Güçlüğü tanısı konulabilmesinin ilk şartı, çocuğun zekasının normal ya da normalin üstünde olmasıdır. Zeka geriliği olan çocukların yaşadığı öğrenme sorunları Özel Öğrenme Güçlüğü değildir. Özel Öğrenme Güçlüğü doğumdan itibaren var olan, zihnin gelişimiyle ilgili bir sorundur. Az okumayla ya da matematiği sevmemekle oluşmaz. Aksine okumada güçlük yaşadığı için kişi okumaktan kaçınır.

ARKADAŞLARIMIZA KARŞI NASIL MI DAVRANMALIYIZ?

Ara

Şüphesiz ki her anne-baba çocuğunun başarılı olmasını ister. Okul başarısında eğitim sistemi, okul, müfredat, öğretmen gibi faktörlerin yanında çocuğun kapasitesi, istekli oluşu ve çalışması da önemlidir. Bunun yanında anne-baba da kendi üzerine düşeni yapar, çocukla ve öğretmenleriyle iyi diyalog içinde olup çocuğun bireysel farklılıklarına göre ihtiyaçlarını karşılarsa başarı da o oranda yükselir.

Aileler çocuklarının başarılı olabilmesi için şunları yapmalıdır:

Ara

Hepimizin ortak amacı çocuklarımızın bilişsel, sosyal, ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklı gelişmesidir. Bunda anne baba tutumlarının etkisinin çok büyük olduğu kabul edilmektedir. Anne babaların çocuklarına yönelik tutumlarının sağlıklı olması, büyük ölçüde onların kendi içlerinde barışık, dengeli huzurlu olması ve birbirlerine karşı sevgi dolu ve saygılı olmalarına bağlıdır.